13 Şubat 2011 Pazar

Sağlıklı Dişler ve Günlük Tutmak


   Okula ilk başladığım yıl öğretmen yaz tatili boyunca günlük tutmamızı istemişti. Ben de bunu bir ödev olarak bellemiş ve okuldan çıkar çıkmaz hemen kırtasiyeye gidip renkli, hoş kokan bir defter almıştım. Minicik bir kilidi bile vardı. Sanki o yaşta çok gizlemem gereken şeyler varmış da defteri üreten firma beni düşünerek onu dahi yaptırmış. Fikrimce insanlar bazı şeyleri gizlemeyi o minicik kilitlerden öğreniyorlar.

   Her akşam defteri elime alır ve yazmaya başlardım:
   “Bu sabah erkenden uyandım. Dişlerimi fırçaladım. Güzel bir kahvaltı yaptık. Sonra gezmeye gittik. Akşam eve biraz geç döndük. Akşam yemeğini yedik. Sonra ben dişlerimi fırçaladım. Sonra da uyudum.”
Hep bu tür şeyler yazmıştım. Dikkat ettiyseniz diş fırçalama kısmına özellikle vurgu yapmışım. Neden mi? Şu sebepten ki mini mini birler olan biz çocuklara bir gün ellerinde renkli renkli resimler olan bir diş hekimi abla gelmişti. Bize diş fırçalamanın öneminden bahsetmiş ve söylediklerini pekiştirmek için de elindeki resimleri kullanmıştı. Sunumu bitince de eğer dişlerimizi fırçalar ve onlara iyi bakarsak tekrar gelebileceğini söylemişti. Ben o resimleri çok sevmiştim.  Çocuk aklı işte sırf o doktor abla gelse de o güzel resimlerle bize bir kez daha sunum yapsa diyerek her gün dişlerimi fırçalardım. Hatta bir dönem ablanın gelmeyeceğini düşünerek dişlerimi fırçalamamayı bile düşünmüştüm.

   Öğretmenimiz ikinci sınıfa geçtiğimizde günlükleri hiç sormamıştı. Bu duruma da çok fena bozulduğumu hatırlıyorum.

(bkz: çocuklara verilen sözlerin yerine getirilmemesi)

2 yorum:

  1. Bugün otobüste gördüğüm çocukları hatırlattı yazın:) Galiba diş doktorundan dönüyorlardı. En küçükleri olduğunu tahmin ettiğimin dişleri yaşına göre epey dökülmüştü... Yine onun yaşına çok yakın olan, merakla dişlerinin nasıl bu hale geldiğini sordu, küçük şekerden olduğunu söyledi. İnandırıcı gelmedi demek ki biraz daha büyük olanına da sordu. Büyüğün gayet bilgiç bir şekilde antibiyotikten olduğunu söylemesi ve bunu destekleyerek açıklaması beni çok şaşırttı. Oysa olsa olsa 9 yaşındaydı... Dişler önemli, küçük yaşta bu bilince ulaşmak gerekiyor... Sen de o bilince ulaşmış biriymişsin demek ki :)

    YanıtlaSil
  2. Bugünün çocuklarını çok zeki sanıyoruz. Ama onlar temiz dimağlara sahip olduklarından gördükleri, duydukları her şeyi iyice algılayabiliyor, zamanı gelince de tatbik etmek, kendilerini bir şeylerle kanıtlamak için ellerinden geleni yapıyorlar. Aslında önlerine konan şey damıtılmış bilgi.
    Alanım olmayan bir konuda bu kadar ahkam yeterlidir herhalde. (:

    YanıtlaSil